Vuosituhannen

viimeinen

Tuohitorvi

Jussi Karttila, LEK & kaverit

Eräänä syksyisenä viikonloppuna Varsinaiseen Suomeen kokoontuivat Liedon Eränkävijöiden, Littoisten Pirtapiikojen ja Turun Sinikotkien kynnelle kykenevät vartiot sekä venekunnat ratkomaan omia ja keskinäisiä välejään partiotaitokilpailun vaativassa lajissa. Lisäksi tavoitteena oli tutustuttaa kyseisten lippukuntien nuoria viikonlopun aikana toisiinsa, jotta yhteistyö reilun vuoden päässä häämöttävässä talvi-SM -kilpailuissa sujuisi joustavasti.

Ennakkoon vartiot olivat voineet valmistautua kisaan annetun tehtäväluettelon ja kisaohjeen perusteella. Moni olikin käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ja harjoitellut tarvittavia taitoja jo koloilloissa.

Aamu kilpailupaikalla oli syksyinen mutta kuiva ja kuulas. Kilpailun tarkoitus oli perinteinen ja jalo: mitata vartioiden osaamista erilaisten partioharrastukseen liittyvien vanhojen ja uusien tehtävien avulla.

Kilpailun tarkoituksen toteuttaminen aloitettiinkin jo aivan alusta alkaen, sillä heti lähtö"laukauksen" jälkeen kilpailijat saivat suoritettavakseen kätevyystehtävän. Kilpailun suunnitelleet järjestävät tahot olivat onnistuneet kilpailun tarkoituksen toteuttamisessa täydel

Valokuva: Isto Vatanen

Mitä tapahtui synkissä metsissä eräänä lokakuisena viikonloppuna vuonna 62 Sinikotka-ajanlaskun mukaan? Kotkansiipi kertoo suurimmat salaisuudet ja tärkeimmät yksityiskohdat.


lisesti. Kilpailun tarkoitus ei unohtunut missään vaiheessa, vaan jokaisella rastilla vartiot saivat suoritettavakseen jonkin tehtävän, vieläpä erilaisen kuin aikaisemmat tehtävät.

Tehtävät sisälsivät partiotaitoja sangen monipuolisesti. Niiden joukossa oli kätevyystehtäviä, liikunnallisia tehtäviä, perinteisiä partiotaito-tehtäviä, luontotehtäviä, joitain niin kutsuttuja yllätystehtäviä ja vielä ensiaputehtäviä. Tehtävien välillä kilpailijat saivat nauttia ulkoilusta, eväistään ja suomalaisesta metsäluonnosta.

Kilpailijat saivat ensimmäisen kisapäivän aikana tuta, että pimeä tuli sittenkin, vaikka kello oli vielä kesäajassa. Osa vartioista ehti yörastille hyvissä ajoin, mutta osa saapui vasta kun lamput oli jo kaivettu esille. Yöpyminen talviteltoissa kävi myös hyvästä harjoituksesta ensi talven Tulen Taiga-piirileiriä varten.

Keskeinen ajatus kilpailussa oli, että kustakin tehtävästä vartiolle annettiin pisteitä sen taitojen ja osaamisen mukaan. Ajatus oli kerrassaan hieno ja toimiva, sillä kun kilpailun jälkeen laskettiin yhteen vartioiden eri tehtävistä saamat pisteet havaittiin, että yksikään vartio ei saanut samoja yhteispisteitä kenenkään toisen vartion kanssa. Näin vartiot saatiin kaiken muun hyvän lisäksi ikään kuin paremmuusjärjestykseen. Kun kaikki tehtävät oli suoritettu kilpailu päättyi. Tämän kunniaksi järjestävät tahot jakoivatkin epälukuisen määrän palkintoja ainakin joillekin niistä vartioista, jotka olivat kilpailuun osallistuneet. Kokonaisuutena voidaan kilpailusta todeta, että se oli ihan hyvä ja että siellä oli varsin kivaa. Useimmat tehtävät olivat ihan kivoja ja ilmakin oli enimmäkseen vallan hyvä. Kilpailusta saatujen kokemusten perusteella kilpailun järjestäneet tahot tulevat vakavasti harkitsemaan mahdollisuutta suunnitella yhä uusia toimia kilpailun tarkoituksen ja toteuttamistavan yhä tarkoituksenmukaisemmaksi hyödyntämiseksi ja edelleen kehittämiseksi.

Tulokset:

1. Myrskylintu 75,1

2. Koskelo 67,1

3. Turbomeduusat 62,7

4. Telkkä 60,7

5. Merikotka 60,1

6. Pikku-Bandat 60,0

7. Tuikku-Tanelit 51,9

8. Merilokki 50,7

9. Leikkisät Lohikäärmeet 47,7

10. Tiira 42,7

11. Veikeät Possut 41,5

12. Karhu 30,6

13. Hyeenantassut 30,5

Valokuva: Isto Vatanen