Kotkanpesän säännöt

Valokuva: Isto Vatanen

Kotkanpesän säännöt

1. Kotkanpesä

Nämä säännöt koskevat Iniön Åselholmassa sijaitsevan Aspbacka nimisen tilan ja siihen kuuluvien rakennusten ylläpitoa, käyttöä ja kehittämistä. Alueesta käytetään nimitystä Kotkanpesä, jonka omistuksesta ja hallinnosta vastaa Turun Sinikotkien Tuki ry.

2. Tavoitteet

Kotkanpesän tavoitteena on palvella partiolippukunta Turun Sinikotkien toimintaa ympärivuotisena kiinteänä retki- ja leirikohteena. Kotkanpesää ja sen toimintaa kehitetään lippukunnan tarpeiden mukaisesti ottamalla huomioon saaristoluonnon, saaristolaisperinteen ja kyläyhteisön asettamat erityisvaatimukset.

3. Hoitoryhmä

Kotkanpesän käytännön toiminnasta vastaa Tuki ry:n hallituksen vuosittain nimeämä Kotkanpesän hoitoryhmä. Hoitoryhmän muodostavat puheenjohtaja, isännöitsijä, lippukunnan johtaja, sekä lippukunnan nimeämä huoltopäällikkö, eli puosu. Hoitoryhmä voi nimetä avukseen erillisiä työryhmiä ja vastuuhenkilöitä. Hoitoryhmä laatii Tuki ry:n hallitukselle vuosittain alueen kehittämisestä kolmivuotissuunnitelman, sekä vuosisuunnitelman budjetteineen. Vuosisuunnitelmassa tulee käydä ilmi kauden rakennustoimenpiteet, tiedossa olevat suuremmat tapahtumat, hoitoryhmän kokoontumiset ja muut oleelliset asiat. Suunnitelmien tulee olla valmiina Tuki ry: n vuosikokoukseen mennessä, jonka yhteydessä asiat käsitellään. Kotkanpesän suunnitelmien toteutuksesta, investoinneista, korjauksista ja muutostöistä päättää Tuki ry:n hallitus hoitoryhmän tekemien ehdotusten pohjalta.

4. Käyttö

Partiopoikalippukunta Turun Sinikotkilla on näiden sääntöjen mukaan ensisijainen käyttöoikeus alueeseen, sen rakennuksiin ja irtaimistoon lukuun ottamatta rannassa olevaa tukikämppää, joka ensisijaisesti on Tuki ry:n jäsenten käytössä. Tuki ry:n jäsenmaksun maksaneet, sekä Mamma- ja Pappakerhon jäsenet ovat oikeutettuja vierailemaan alueella. Alueen muusta käytöstä, kuten yhteisleirien järjestämisestä, liikenteen ohjauksesta, paikoituksesta, kulkureiteistä, jätehuollosta, teltta- ja nuotiopaikoista, rantautumisesta ja laituriin kiinnittymisestä päättää hoitoryhmä ja laatii niistä tarvittavat kirjalliset ohjeet.

2. Ilmoitukset ja varauslista

Vierailuista Kotkanpesän alueelle tulee tehdä etukäteen ilmoitus isännöitsijälle, sekä lisäksi tehtävä merkintä korolla pidettävään varauskirjaan. Varauskirjasta, retki- ja leirivuorojen, sekä rakennusten aikavarauksista vastaa huoltopäällikkö, jonka tehtävänä on myös olla selvillä voimassaolevasta linja-auto- ja lauttavuoroista ja aikatauluista. Aikataulut pidetään nähtävillä kolon ilmoitustaululla. Huoltopäällikkö vastaa myös "Pumpun" ajovuoroista, veneen ylläpidosta ja meriturvallisuudesta.


5. Vieraskirja

Kaikkien alueelle tehtyjen käyntien ja tapahtumien ajankohdat, kävijät ja käyntien tarkoitus kirjataan päärakennuksessa säilytettävään vieraskirjaan. Vieraskirjaan varataan tilaa myös valokuville, piirroksille ja tarinoille.

6. Erityisvelvoitteet

Kotkanpesäalueen käyttäjien ja vierailijoiden on kaikissa olosuhteissa otettava huomioon Åselholman kyläyhteisön, kylän yksittäisten asukkaiden ja saaristomiljöön asettamat erityisvelvoitteet ja toimittava tarkasti niiden mukaisesti. Erityisesti on vältettävä rikkomasta tai vaarantamasta naapurisopua. Hoitoryhmän tehtävänä on neuvotella alueen maanomistajien kanssa sallituista kulkureiteistä, paikoituksesta, leiri- ja nuotiopaikoista ja laatia näistä tarvittavat kartat ja ohjeet ottaen huomioon että rannassa olevat rakennukset eivät sijaitse "omalla maalla" vaan saaren perinteisellä yhteisalueella. Järjestettäessä suurempia tapahtumia, kuten leirejä ja muita yleisötapahtumia on asiasta hyvissä ajoin etukäteen informoitava kylätoimikuntaa ja neuvoteltava tapahtuman järjestämiseen liittyvistä saaren asukkaita koskevista asioista. Alueella olevaa antiikkitavaraa ei saa hävittää eikä viedä pois saarelta. Hoitoryhmä vastaa antiikkitavaran säilyttämisestä.

7. Saaren omat palvelut

Kotkanpesän toiminnassa on pyrittävä ensisijaisesti hyödyntämään saaren omia palveluja ja tuotantoa, kuten leipomoa, vihannesviljelyä, kalastusta, rakennustyövoimaa, kuljetuskapasiteettia, polttopuuhuoltoa jne.

8. Käyttäytyminen saarella

Koska lippukunnan jäsenten määrä moninkertaisesti ylittää saaren asukkaiden määrän on saarella aina muistettava käyttäytyä kohteliaasti, ystävällisesti ja hillitysti siten, että saaren asukkaat eivät häiriinny. Hyvistä suhteista saaren asukkaiden kanssa on pidettävä erityisen hyvää huolta. Asukkaiden antamia neuvoja ja ohjeita on ehdottomasti

noudatettava. Tämä koskee mm. rantautumista, Taitureihin kiinnittymistä, kulkureittejä ja polkuja, kalastusta, nuotion sytyttämistä, käyntejä saaren asukkaiden omistamilla saarilla jne.

9. Kiellot

Partiotoiminta on nuorisotoimintaa, jossa esimerkillisellä käytöksellä pyritään ohjaamaan nuoria hyvien ja terveellisten elämäntapojen omaksumiseen ja välttäen antamasta huonoa esimerkkiä. Tämän johdosta alkoholin, tupakan ja muiden terveydelle vahingollisten aineiden käyttö Kotkanpesäalueella on ehdottomasti kielletty.

10. Sääntöjen noudattaminen

Kaikkien alueella vierailevien on etukäteen tutustuttava näihin sääntöihin. Sääntöjen noudattamista valvoo hoitoryhmä yhdessä kaikkien alueen käyttäjien kanssa. Väärinkäytöksistä ja sääntöjen rikkomisesta tehdään ilmoitus isännöitsijälle, jonka velvollisuutena on selvittää asia ja keskustella kyseisen henkilön kanssa. Muista mahdollisista toimenpiteistä päättää hoitoryhmä.

Nämä säännöt on hyväksytty Turun Sinikotkien Tuki r:yn hallituksen kokouksessa 13.9.1999 ja ovat voimassa toistaiseksi ja ne pidetään kaikkien nähtävänä varauskirjan ja vieraskirjan liitteenä.

Hallituksen puheenjohtaja

Markus v. Weissenberg

Hoitoryhmän puheenjohtaja

Seppo Lahti

Isännöitsijä

Altti Hoimroos

www.lpk.partio.fi/v-sp/tsk