Valokuvat: Lauri Untamo

Miehemme Durbanissa

Lauri Luoto

Sinikotkat toimivat nykyään aktiivisesti partiopiirin eri luottamustehtävissä ja muutamat myös Suomen Partiolaisissa. Harvalle kuitenkaan tulee mieleen, että partiointia voi harrastaa myös maailmanjärjestötasolla. Viime kesänä tästä saatiin näkyvä muistutus, kun Henrik Söderman osallistui tiettävästi historian ensimmäisenä sinikotkana Partiopoikien maailmanjärjestön eli WOSM:n maailmankonferenssiin.

- Maailmankonferenssi on WOSM:n korkein päättävä elin, joka kokoontuu joka kolmas vuosi jossain jäsenmaassa. Tänä vuonna konferenssi oli Etelä-Afrikassa ja seuraavat isäntämaat ovat Kreikka ja Tunisia, Henrik kertoo tapahtuman luonteesta.

-Konferenssissa jäsenmaiden delegaatiot päättävät partion suuntaviivoista ja valitsevat muun muassa maailmankomitean, joka vastaa järjestön hallitusta. Suomen delegaatioon kuului kuusi henkeä ja konferenssin kokonaisvahvuus nousi 1200:aan.

Konferenssissa laadittiin ja hyväksyttiin maailmanjärjestön missio, jota oli pohjustettu etukäteen muun muassa Suomen Partiolaisten www-sivuilla käydyllä keskustelulla. Vaikka missio on lajissaan ensimmäinen, Henrikillä on selkeä käsitys sen tehtävästä partioihanteiden ja peruskirjojen rinnalla.

- Partion pohjan muodostavat maailmanjärjestöjen peruskirjat, jotka sisältävät muun muassa partiolain. Kullakin jäsenmaalla on lisäksi oma peruskirjansa ja lakinsa, joilla on maailmanjärjestön hyväksyntä. Nämä asiakirjat ovat muuttumattomia, kun taas missiota voidaan korjata aina tarpeen mukaan. Nyt laaditun mission tehtävänä on määritellä partiotoiminnan rooli juuri tämän hetken tilanteessa ja yhteiskunnassa.


-Koska maailma muuttuu ja peruskirjaa täytyy jatkuvasti soveltaa, on hyvä, että tämä soveltaminen tehdään avoimesti. Laatimalla missio yhdessä saadaan kaikki jäsenmaat sitoutumaan yhteisiin periaatteisiin. Missio toimii tasapainottajana perinteiden ja uudistusten välillä, Henrik tähdentää.

- Konferenssissa saattoi todella tuntea maailmanlaajuista veljeyttä, josta B-P:kin puhui. Tunteen synnyttivät yhteinen harrastus, yhteiset perinteet ja yhteinen ajattelutapa, Henrik kuvailee.

Maailmanjärjestöjen toiminta on muutakin kuin konferensseja. Suomen Partiolaiset maksaa niille vuosittain jäsenmaksua 3 markkaa partiolaista kohti, mitä vastaan saadaan monia etuja.

- Ensinnäkin partiolaisuus määräytyy maailmanjärjestön jäsenyyden kautta, joten emme voisi olla partiolaisia kuulumatta WOSMiin. Jäseninä voimme osallistua jamboreelle ja vaeltajien World Mootiin, saamme käyttää partiokoteja ympäri maailmaa ja hyödyntää maailmalla tapahtuvaa kehittämistyötä sekä kansainvälisiä leirikutsuja, Henrik luettelee.

Sinikotkissa Henrik Söderman tunnetaan varsinkin pitkäaikaisena taloudenhoitajana. Nykyään hän toimii Suomen Partiolaisten kansainvälisten yhteyksien valiokunnassa ja WOSM:n Euroopan alueen työryhmässä, joka koordinoi partion nuorisopoliittista vaikuttamista sekä eri maissa että Euroopan tasolla. Huolimatta järjestötehtävistään Henrik lupaa mielellään partiokokemuksensa myös lippukunnan projektien käyttöön.

-Tälläkin hetkellä kuulun ansiomerkki- ja lipputoimikuntiin, hän kertoo.

Jotta missio ei jäisi kuolleeksi kirjaimeksi, se täytyy huomioida kansallisissa linjauksissa. Suomessa partion pitkän tähtäimen painotuksia ohjaa joka toinen vuosi hyväksyttävä suunnitelma, Huopa. Nyt hyväksytty WOSM:n missio tulee näkymään ensi vuonna hyväksyttävässä Huopassa ja sitä kautta se vaikuttaa vähitellen toimintaan.

-Vaikutukset näkyvät tietenkin hitaasti. Yksi pohdittava asia on se, miten voidaan edistää partiolaisten kehittymistä aktiivisiksi kansalaisiksi. Tätä seikkaa on korostettu missiossa.

Konferenssi järjestettiin partioliikkeen syntysijoilla Etelä-Afrikassa. Kokousasioiden lisäksi siellä saattoi tutustua myös paikallisiin oloihin ja muunmaalaisiin partiolaisiin. Henrik kertoo muualla partiomaailmassa perinteiden olevan vielä arvossaan, aivan kuten meillä Sinikotkilla. Muuten täällä Suomessa perinteet laimenivat yleisesti 60- ja 70-luvuilla.

Henrik Söderman on osallistunut aikaisemminkin kansainvälisiin partiotapahtumiin, joista Kotkansiiven lukijat muistanevat parhaiten taannoisen Suomen Partiolaisten Wergujaram-projektin.