Merkkipaaluja ajassa purjehtijoiden idäntiellä

Valokuva: Altti Holmroos

Altti Holmroos

Sinikotkat ovat hajottaneet ulkoluodolla sijainneen saaristotalon!

Sinikotkat ovat myös tuhonneet Saaristomerellä olleen merimerkin!

Varmuuden vuoksi todettakoon kuitenkin myös se, että ovat Sinikotkat sentään vastapainoksi myös maalanneet valkoiseksi Jurmon saaristokappelin hautausmaata kiertävää aitaa.

Kiitos!

Tämä on osoitettu Pasi Mikkoselle ja lippukunnanjohtajalle, pojalleni Jonille. Antoivat näet nuo kumpikin mahdollisuuden toteuttaa pari vuotta mielessä pyörineen unelmani kuvata Hangon lähellä sijaitsevan merimerkin. Se onnistui, kun Rhean kipparina ollut Pasi kelpuutti meikäläisen Vironpurjehduksen miehistöön. Purjehduksen sunnuntaiaamun varhaisina hetkinä ei Rhean kannella lippukunnanjohtajan ja unelmanelättäjän lisäksi muita näkynytkään, joten tässä vaiheessa vastuullisen vahdinvanhimman etuoikeudella Joni ohjasi alusta valokuvausunelmani tuntumaan. Paloi muuten filmiä muutama ruutu!

Siinä se sitten filmillä on, kirjoittajan kahden vuoden unelman toteutus: vanha puinen purjehdusmerkki...

Sivun ylälaidassa: Jungfrusundin, Hangon läntisellä väylällä sijaitsi vielä vuonna 1866 Rysskubb -luodolla Turun luotsipiiriin kuuluva ja sen ylläpitämä, kolmen luotsin vuonna 1856 uudelleen rakentama purjehdusmerkki, jonka aikakirjat mainitsevat olevan aivan edellisten (siis samalla väylällä siitä idässä päin sijaitsevien) kaltainen. - Tällaisen siis lopputuloksen pitäisi olla.


Menneitä saaristopalveluita

Nuo alussa mainitut tuhoamiset tehtiin muuten pyynnöstä, joten ilkivalta ei ollut kyseessä tuolloinkaan. Menneet teot ja kesän kuvausunelman toteutuminen saivat aikaan mielleyhtymän, jonka pienellä johdannolla ja hivenen aralla mielellä tuon esiin lippukunnan partiojohtajaneuvostolle.

Kun Sinikotkat - ja Rheakin jo viitisentoista vuotta - on kierrellyt pitkään saaristoamme ja nauttinut sen suomista monista elämyksistä, olisiko liikaa pyydetty jos vaihteeksi tekisimme jotakin myös sen hyväksi? Onhan toki lippukuntamme Mehto-vartio täydennettynä muutamalla partiojohtajalla kunnostellut hivenen Brunskärin Mellangårdin saaristotilan ulkorakennuksia, mutta siihenpä se lippukunnan nykyisen kokoonpanon "apu" sitten jääkin.

Toki tiedän, että Åselholman "saaristotilamme" vaatii seuraavina vuosina sekä Tuki ry:n jäseniltä ja myös normaalissa partiotoiminnassa mukana olevilta johtajaveljiltä melkoisen työpanoksen kohentuakseen hyväksi retki- ja leiripaikaksi. Mutta, silti ...

Ainutlaatuinen merimerkki

Tässä kohden mukaan tulee tuo valokuvaunelmani toteutuminen. Muutaman merimailin päässä Hangosta Hiittisiin päin on pari kallioista, paljasta saarta, joiden korkeimmalla kohdalla kyyhöttää luhistunut, vanha hirsisalvos. Kumpikin on entinen purjehdusmerkki vilkasliikenteisellä laivareitillä Jungfrusund - Hanko ja vastaavanlaisia tangolla varustettuja hirsikehikkoja on sijainnut lukuisa määrä eri puolilla rannikko- ja saaristoaluettamme.

Tällä hetkellä noiden kahden hirsikasan ikä on jo reilut 140 vuotta ja niiden merkityksestä entisajan merenkululle vain perin harvalla on edes jonkinlainen käsitys. Sijaintipaikallaan ne ovat kuitenkin olleet nykykunnossaan vuodesta 1856 lähtien ja ennen pitkään ne hoitamattomina sekä hyljättyinä tuhoutuvat täysin. Aika tekee tehtävänsä.

Ajatusleikkini liittyy näihin kahteen purjehdusmerkkiin. Partioliike on vuonna 2000 vaikuttanut maassamme jo 90 vuotta ja saavutusta juhlitaan varsin monella tavalla. Olisiko mahdollista, että näin juhlavuoden merkeissä Saaristomerta vuosikymmeniä kiertänyt partiolippukunta Turun Sinikotkat kunnostaisi nuo nyt jo ainutkertaiset merimerkit? Jättäisi ne tavallaan muistomerkiksi tuleville partiopurjehtijasukupolville.

Jos innostusta, mahdollisuuksia tai kykyä ei Sinikotkilta moiseen ole, löytyisikö lippukunnan aloitteesta maan johtavan meripartiotoiminnan omaavan Varsinais-Suomen partiopiirin meripartiolaisilta tähän tehtävään riittävästi yhteishenkeä ja -tarmoa? Jos ei, otettaisiinko se partioliikkeen juhlavuotena valtakunnalliseksi meripartiolaisten kunnostuskohteeksi?

Partiolaisten jälki näkyy jo

Saaristomeremme alueelta löytyy toki jo nyt meripartiolaisten aikaansaamia muistomerkkejä, joista mainitsen tässä vain Korppoon saaristossa olevan Andreskäriin ruotsinkielisen turkulaislippukunnan aikaansaaman "ilmapurjehtijan" kivimonumentin. Jos tässä esiintuomani idea toteutuisi, sitä ei luonnollisestikaan tarvitse toteuttaa yhtenä kesäkautena. Kunnostustyön voi ajoittaa pitemmälle ajanjaksollekin. Tärkeätä on myös tietää se, ettei noita purjehdusmerkkejä voi ryhtyä entistämään ilman niiden omistajan lupaa.

Mahdollista edessä olevaa kunnostustyötä mietittäessä ja suunniteltaessa on syytä huomioida myös työhön mahdollisesti osallistuvat tukijaryhmät, niitä varmasti moiseen hankkeeseen löytyy moniakin useilta eri aloilta. Merenkululla ja purjehduksella kun on taipumus yhdistää yllättävän monia eri intressipiirejä.

Asian tiimoilta syntyviin - toivottavasti moniin - ajatuksiin ja kysymyksiin annan mielelläni lisätietoja ja -vihjeitä. On näet tullut otettua asiasta aika paljon selvää. Eikun menoksi...

51