Santerin keittiössä

Pojatkin osaavat laittaa ruokaa

Piirrokset: Isto Vatanen

Viikonloppuretki

Tässä artikkelissa esitellään kohtuullisen hintainen viikonloppuretken ruokalista, jossa on varmasti tekemistä aivan riittämiin, jos retkellä aikoo tehdä vähän jotakin muutakin. Tarkkoja määriä ei ohjeissa ole kerrottu, koska ne riippuvat melkoisesti syöjien määrästä, iästä ja koosta. Kaikki ruokaohjeet ovat ohjeellisia ja niitä voi maustaa ja muokata oman makunsa mukaan, mutta sellaisinakin niitä voi käyttää. Jos luulette olevanne erityisen nälkäisiä, niin ottakaa toki mukaan vähän ylimääräisiä raaka-aineita. Jos syöjiä on enemmän tai vähemmän Jos mukana on aivan pieniä sudenpentuja tai venekuntalaisia voi ainesmääriä aina vähän pienentää.

Perjantai-ilta

Perjantaina retken ensimmäiseksi iltapalaksi sopivat vanhat kunnon räiskäleet tai pannukakut. Niitä osaa todennäköisesti jokainen tehdä ja parhaan lopputuloksen saakin käyttämällä sopivan annoksen vanhaa kunnon luovuutta. Parin litran taikina ei ole missään tapauksessa liian pieni kahdeksalle ja siksi kolmeakin kannattaa vakavasti harkita, varsinkin jos kuvittelette olevanne nälkäisiä.

Isto Vatanen


Nykyisellä eines - kaikkien muiden valmispöperöiden aikakaudella retkeily ja erityisesti retkien muonittaminen on paljon entistä helpompaa. Valikoima on suolalihaa ja laivakorppuja monipuolisempi ja niinpä kaupasta voi marssia jos nyt ei ihan valmiiksi katetun ja pakastetun kynttiläillallisen kanssa, niin ei se siitä paljon puutu. Juuri tästä syystä välillä onkin hauskaa aivan tarkoituksella laittaa retkellä kunnolla ruokaa alusta alkaen itse.

Jokin vanha perinne on kuulemma sellainen, etteivät pojat saa osata laittaa ruokaa. Sillä ei nyt välttämättä pitäisi olla mitään tekemistä todellisuuden kanssa, sillä soppakauha pysyy aivan yhtä varmasti miehisessäkin kädessä kuin kirves. Ruokaa voi sitä paitsi laittaa hyvin monella tavalla ja sen ei suinkaan tarvitse olla vaikeaa. Joskus on hauska aloittaa kalastamalla ainekset omaan kalakeittoon tai kynimällä kana, mutta sen ja tölkkihernekeiton lämmittämisen välillä on toki jotain muutakin.


Räiskäleet

2-3 l täysmaitoa

5 munaa

jauhoja

ripaus suolaa

1 rkl sokeria

Vatkaa munat vispilällä tasaisiksi ja lisää sekaan maito. Lisää muut aineet tasaisesti vatkaten ja anna taikinan turvota ennen paistamista puolisen tuntia. Terveellistä ei toki ole käyttää liikaa rasvaa paistamisessa, mutta ei sen kanssa toisaalta auta kitsastellakaan. Taikinaa annostellaan pannulle, niin että pohja peittyy reilusti. Muista sekoittaa taikinaa hieman aina ennen sen kaatamista pannulle. Ottakaa myös mukaan iso hillopurkki ja tölkki kermaa vaahtoa varten. Hilloa voi hyödyntää aamulla puuron päällä ja kermavaahto kuluu takuulla loppuun. Muistakaa lisätä kermaan ennen vatkaamista pari ruokalusikallista sokeria.

Lauantaiaamu

Aamupalaksi retkelläkin kelpaavat mainiosti tutut leipä, kahvi ja tee, ravintorasvat, juusto ja muut lisäkkeet. Puurokin kuuluu perinteisiin retkiruokiin ja vaikka siitä ei nyt niin kummasti pitäisikään. Kyllä sitä retkellä syö aivan mielellään, jos siitä ei ole välttämätöntä kärsiä kotona joka ainoa aamu. Joku tietysti välttämättä haluaa juoda tuoremehua, paistaa pekonia tai keittää munia, mutta tämä lienee kiinni lähinnä henkilökohtaisesta mieltymyksestä.

Kaurapuuro (joka on sitä parasta)

puoli kattilallista vettä

kaurahiutaleita

1½ tl suolaa

Puuroa ei saa polttaa pohjaan ja hiutaleet lisätään vasta kun vesi on kiehuvaa. Suolaa puurosta ei parane unohtaa, ellei nyt erityisesti halua syödä mautonta puuroa tai viettää sydäntautien vastaista viikonloppua.

Lounas

Jotta saisimme syödä viikonlopun aikana mahdollisimman monipuolisesti valmistamme lauantaina liharuoan ja sunnuntaina kokkaamme kalaa. Pääkallo on eräs kaikkein yksinkertaisimmista ja helpoimmista leiriruoista, mutta se on niin legendaarinen ruokalaji, että sitä on mahdotonta olla mainitsematta.

Pääkallo

Riittävästi makaroneja maun mukaan. Jollakin italialaisella erikoispastalla pääkallosta saa salonkikelpoisempaa.

Jauhelihaa, joka on jo kotona paistettu valmiiksi, jotta se ei vahingossakaan ole päässyt pilaantumaan.

Pussi ranskalaista sipulikeittoa

½ tl suolaa ja pippuria

Iltapalalta säästynyt kermavaahto

Juustoa (tosin juusto tekee astioiden tiskaamisesta reilusti hankalamman operaation)

Makaronit keitetään suuressa kattilassa. Kun ne ovat kypsiä, vähennetään ylimääräistä vettä ja lisätään joukkoon sipulikeitto, jauheliha ja mausteet. Jauhelihaan on hyvä lisätä paistettaessa ripaus suolaa ja jauhelihamaustetta tai jotakin pippuria tai yrittimaustetta. Pääkallo on valmista, kun se ei ole vielä palanut pohjaan, mutta ei enää valu vettä. Kukin syöjä saa lisätä vielä makunsa mukaan ketsuppia ja muita mausteita. Terveellisen pääkallon lisäkkeenä tarjoillaan lisäksi tietysti salaattia. Itse ruokaa voi parannella lisäämällä mukaan sekavihanneksia, herne-maissi-paprikaa, purkillisen tomaattimurskaa tai vaikkapa herkkusieniä.

Iltapäivällä lounaan jälkeen voi mehun kanssa nautiskella pullasta ja kekseistä, jotka nekin voi toki leipoa itse.

Entä se nimi - pääkallo? Tämä hupaisa nimitys tulee tietysti sen jonkun aikojen alussa vaikuttaneen partiopojan huomau


tuksesta, että tämän syöminenhän on ihan kuin aivoa lusikoisi.

Iltapala

Kaikenlainen grillijuhlinta on niin kovasti ajan hengen mukaista, että partiossakaan siltä ei helposti välty. Illalla voi toki paistaa itse pitsaa, mutta voi toki myös viettää myös pintaliitäjien tavoin herkullisen grillihetken. Jos keskitalvella mieli ei tee ulos grillaamaan, voi kaikkea alla mainittua korventaa myös paistinpannussa ja jopa takassa.

Lihaa maun ja ruokahalun mukaan. Grillattava liha voi olla esimerkiksi kylkeä, mutta ehdottomasti ei jotakin grilli-mitä-lienee, joissa suuri osa painosta on jauhoja ja rasvaa, ja jotka tuskin ovat koskaan elävää eläintä nähneetkään.

Lisäksi vaikkapa kokonaisia herkkusieniä, porkkanoita, nakkeja, kirsikkatomaatteja, paprikaa, kesäkurpitsaa, omenanpalasia ja ehdottomasti tuoretta reikäleipää. Juomaksi suositellaan raikasta vettä, teetä ja mehua.

Terveellisyyden nimissä pitää korostaa sitä, että mitään grillattavia ei auta polttaa mustaksi.

Sunnuntaiaamu

Jos puuro kyllästyttää, voi aamulla syödä myös muroja tai mysliä taikka sitten jugurttia. Jos kaipaa raskaampaa aamupurtavaa voisi harkita vaikkapa munakasta, mutta harvapa sitä viitsii nähdä aamutuimaan kovasti vaivaa. Paistinpannulla paahdettu leipä tosin saattaa tehdä säväyksen, erityisesti jos se muuten on päässyt kuivahtamaan.

Lounas

Sunnuntailounaaksi luvattiinkin jo kalaruokaa. Kaikki Tuohitorven kävijät jo tietävätkin varmasti kaiken kalakeiton valmistamisesta, mutta juuri siksi korjataankin nyt muutamia tehtävässä olleita epäselvyyksiä, kuten esimerkiksi se, että keiton ei kuulu olla keltaista...

Kalakeitto

vettä

pari-kolme perunaa syöjää kohti

muutama porkkanaa

pala lanttua

pari sipulia

Kokonaia (valko)pippureita

suolaa (lisätään maun mukaan)

Kalaa (kirjolohta, silakkaa, siikaa, seitiä...)

tilliä

Peskää ensin kaikki kasvikset ja kuorikaa ne. Keitä pilkotut kasvikset puolikypsiksi suolalla ja pippureilla maustetussa vedessä. Lisää kala ja keitä kunnes keitto on kypsää. Makua voi parantaa pienellä määrällä rasvaa (korkeintaan 1 rkl) tai vaihtoehtoisesti lopulla kermalla tai maidolla. Maku on syytä tarkistaa ennen tarjoilua ja lisätä mausteita sen mukaan miltä lopputulos maistuu.

Ennen retkelle lähtöä

Ennen tämän tai minkään muunkaan ruokalistan toteuttamista on syytä muistaa se, että mistään ruokalistasta ei tule mitään ilman kunnollista etukäteissuunnittelua. Osallistujien määrää, ikää ja ruokahalua on syytä pohtia tarkkaan ja myöskin sitä mihin aika riittää. Nykyään on erittäin tärkeää ottaa selvää hyvissä ajoin erilaisista erikoisruokavalioista, joita on nykyään varsin monilla. Yllä mainitut ruoat eivät ole sellaisenaan sopivia yleisemmille dieeteille, mutta vähälaktoosisia ja diabeetikolle sopivia niistä saa varsin vähällä vaivalla. Kaikki reseptit ovat lähinnä sopivia mökkioloihin, Lipille tai sitten pian Åselholmaan, mutta sovelletusti niitä voi toki kokata myös trangialla taivasalla. Ehkä sitten jossakin tulevista Kotkansiivistä keskitytään erikseen tähän nimenomaiseen taiteenlajiin.